Sådan vasker du frimærker af

Når du får en bunke frimærker, så sidder de ofte på et stykke papir, nemlig et stykke af den kuvert, som de har siddet på. Når frimærkerne skal af papiret, siger man, at de skal ”vaskes af”.

Men før du kan vaske frimærkerne af, så skal du sortere dem.
Frimærker der mangler takker, eller er gået i stykker, smider du ud med det samme.
Så skal du kigge på hvilken farve papir frimærkerne sidder på. Har papiret en kraftig farve, fx rødt, grønt eller blåt, så skal de vaskes for sig selv – aldrig sammen med de andre. Farven smitter nemlig af på de andre frimærker, og så er de ikke længere noget værd.

Sådan gør du:

  1. Tag en plastikbakke eller skål og fyld den halvt op med lunkent vand, du kan putte en lille smule salt i vandet, det hjælper med at opløse limen.
  2. Så lægger du frimærkerne ned i vandet i et lag, så de alle sammen er godt dækket med vand. Vask kun lidt af gangen. Efter ca. 5-10 min. begynder papiret at løsne sig fra frimærkerne. Papiret skal gå af helt af sig selv, hvis du trækker et frimærke af, som sidder lidt fast, så kan det nemt gå i stykker.
  3. Når frimærket er faldet af, kan der godt sidde lidt lim tilbage på bagsiden, det kan du ligeså forsigtigt gnide af med dine fingre, men pas på – du må ikke gnide for hårdt. Når frimærkerne er vasket af, tager du dem op af vandet med din pincet. De våde frimærker er meget skrøbelige, så pas på, at du ikke stikker hul i dem med pincetten. Mangler du en pincet kan du købe den her
  4. Så ligger du frimærkerne på en gammel avis, først med bagsiden op. Læg dem herefter på en helt tør avis med motivsiden op. Brug en 8-14 dage gammel avis, hvor tryksværten er tør, så den ikke smitter af på frimærkerne.
  5. Frimærkerne flyttes nu til en tørrebog. Vi tilbyder tørrebøger i god kvalitet. Køb tørrebøger online her
  6. Læg til sidst nogle tunge bøger ovenpå. Lad frimærkerne ligge sådan indtil næste dag, til de er helt tørre og kan sættes i samlingen. Hvis du vil vaske flere frimærker, så husk at skifte vandet imellem hver vask.
Vind et gavekort til en værdi af DKK 400,-